Historie a vznik futsalu

06.03.2015 23:17

Historie ve světě

Z historiografického hlediska má pochopitelně futsal FIFA (vzhledem k podobným herním a dalším charakteristikám, jako je společný předmět hry – míč, branky apod.), určitou část historie společnou s jinými formami malé kopané. V určitém okamžiku se však vývoj jednotlivých forem oddělil a každá pokračovala svou cestou. Z tohoto důvodu jsou některá data a události společné např. se sálovým fotbalem-futsalem. Dalo by se říci, že futsal FIFA je přinejmenším institucionálně mladším sportovním odvětvím než sálový fotbal-futsal. Z tohoto důvodu se jeví užitečné uvést historii z komplexnějšího pohledu, aby čtenář získal přehled o tom, jak vznikaly malé formy kopané, tedy i futsal FIFA.

Začátky malých forem kopané sahají až do uruguayského Montevidea do roku 1930. Zde učitel tělesné výchovy Juan Carlos Ceriani navrhl pravidla pro fotbal v pěti hráčích v každém mužstvu pro utkání mládeže z YMCA (Young Men’s Christian Association). Napsal první pravidla sálového fotbalu, která upravovala podstatu hry. Hrálo pět hráčů v družstvu na basketbalovém hřišti bez postranních mantinelů, s míčem s tlumeným odrazem o velikosti ženského míče na házenou. Poté, co Ceriani uvedl hru v život, stala se záhy velmi populární v celé Jižní Americe, především v Brazílii. Některým brazilským fotbalistům pomohlo hraní sálového fotbalu v kariéře – např. Pelé, Socrates, Bebeto, později Ronaldo, Ronaldinho, Kaka aj. rozvinuli své herní dovednosti právě hraním futsalu. V Evropě se hra začala prosazovat v 60. letech minulého století v důsledku přirozené a letité inklinace obyvatelstva k „pláckovým“ druhům fotbalu s menším počtem hráčů a také importu pravidel z Jižní Ameriky.

V padesátých letech minulého století vznikají v Jižní Americe národní federace sálové kopané a v roce 1971 byla v brazilském Sao Paulu ustavena Světová federace sálového fotbalu uváděná pod zkratkou FIFUSA. Zajímavostí je, že jejím prvním prezidentem byl Joao Havelange, budoucí dlouholetý prezident FIFA. FIFUSA se pokusila exportovat své pojetí sálového fotbalu do Evropy, kde se k němu přihlásili Španělé, Nizozemci, Portugalci, Italové a také tehdejší Čechoslováci. Některé z pramenů hovoří o obavách FIFA o ohrožení postavení „fotbalové rodiny“. Jedním z faktorů byl údajně fakt, že bude po celém světě přibývat sportovních hal a tudíž možností pro halové sporty. Jeden z dřívějších prezidentů FIFUSA Havelange se stal odpůrcem sálového fotbalu jako samostatného sportovního odvětví. Naopak tehdejší šéf FIFUSA Januario d’Alesio se snažil dokázat, že sálový fotbal je svébytným sportovním odvětvím.

Poté, v osmdesátých letech minulého století, začínají snahy o institucionalizaci dalších forem kopané. FIFA svolala v roce 1984 zasedání vedení všech významnějších organizací zabývajících se malými formami fotbalu. Zástupci organizace FIFUSA účast na tomto zasedání odmítli. Na MS v sálové kopané v Australii v roce 1988 spor mezi FIFA a FIFUSA vyvrcholil a následkem toho bylo vydání příkazu FIFA, aby se národní fotbalové federace od sálového fotbalu distancovaly – pod hrozbou přísných trestů. Některé prameny uvádějí vliv FIFA na bojkot médií australského šampionátu. FIFUSA deklarovala, že sálový fotbal je samostatným sportem, kterému nikdo nemůže brát právo na vlastní existenci.

FIFA reagovala v roce 1988 vydáním oficiálních pravidel malého fotbalu pro pět hráčů – pravidel „Five-a-Side Football“. Dále vyzvala národní federace, aby samostatně organizovaly soutěže dle těchto pravidel. Sama uspořádala v roce 1989 v Nizozemsku své první mistrovství světa. Současně se zástupci FIFA snažili nadále o integraci sálové kopané pod svá „křídla“. Byly vytvořeny integrační komise, které tomu měly napomoci, ale mimořádný kongres FIFUSA v listopadu 1989 nakonec integraci odmítl. V roce 1995 se začíná ze strany FIFA používat název Futsal, Spory byly i o název. Pro úplnost uvádíme, že název „futsal“ byl odvozen od portugalského „Futebol de Salao“, což doslovně znamená „fotbal v sále“ respektive v hale.

Po prvním MS ve futsalu FIFA v Nizozemsku v roce 1989 pořádá FIFA další světové šampionáty (1992 v Hongkongu, 1996 ve Španělsku, 2000 v Guatemale, 2004 na Tchaj-wanu, 2008 v Brazílii – poprvé již s 20 mužstvy místo původních 16). MS se koná jednou za čtyři roky. Evropské soutěže ve futsalu FIFA převzala UEFA. První ME se konalo v roce 1996 ve Španělsku (se šesti týmy) a první ročník UEFA Futsal cupu v roce 2001. UEFA Futsal cup je futsalová obdoba fotbalové Ligy mistrů a hraje se každoročně. Následovala ME v dvouletých cyklech, v letech 1999 opět ve Španělsku, 2001 v Rusku, 2003 v Itálii, 2005 v České Republice, 2007 v Portugalsku (vždy s osmi týmy). V roce 2010 se konalo ME v Maďarsku, již s dvanácti týmy. První ME U-21 (hráčů do 21 let) se konalo v roce 2008 v Rusku.

Futsal FIFA se neustále rozvijí, o čemž svědčí nejen stoupající počet zemí vysílajících své reprezentace a kluby do mezinárodních soutěží, ale i rostoucí počet hráčů a klubů na světě. Podle podkladů FIFA provozuje v současnosti futsal 2 miliony registrovaných hráčů včetně žen. Permanentně probíhají rozvojové programy pro rozhodčí, trenéry a funkcionáře. Futsal se hraje od základních po vysoké školy. Futsal FIFA se již v závěru minulého století stal na své vrcholné úrovni plně profesionálním sportem.

Historie v českých zemích

V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století se u nás paralelně hrála jak tzv. malá kopaná v počtu 5+1, tak sálový fotbal v počtu 4+1. Pro zajímavost uvádíme, že sálový fotbal-futsal byl do našich zemí importován z Uruguaye v roce 1974 a ujal se pro něj název „líný míč“. Zastřešení našel pod tehdejším Svazem socialistické mládeže (SSM).

Malá kopaná v počtu 5+1 (dále jen malá kopaná) vznikala spontánně na venkovních pláccích a hřištích, když nebyl prostor a ani počet hráčů na hraní „velkého“ fotbalu. Dalším důvodem byla nezávislost na tehdejším komunistickém režimu, který omezoval shromažďovací právo a jednou z možností, kterou toleroval, byla sportovní činnost. V tuto dobu (konec šedesátých a především v sedmdesátých letech) se datuje vznik tzv. Hanspaulské ligy – „Hauspaulky“, jakožto předního představitele malé kopané (první oficiální ročník se hrál v roce 1971). Tato soutěž se těší velké oblibě v hlavním městě dodnes (přes 800 mužstev). Malá kopaná se ovšem hrála i v jiných regionech. Z malé kopané se poté oddělila část hráčů, která začala hrát pod SSM své soutěže v počtu 4+1, ovšem na venkovních hřištích (betonových, škvárových, písčitých, travnatých). Tato větev si nazvala svou formu kopání do míče malým fotbalem. Hrály se postupové soutěže o titul přeborníků republiky. Zprvu byla většina těchto družstev vytvářena účelově, pro sehrání postupových turnajů v rámci škol a podniků, ne pro dlouhodobou soutěž. Dlouhodobé soutěže se rodily až následně. Malá kopaná je tedy hlavním předchůdcem dnešního futsalu FIFA v ČR.

Následuje poměrně dynamický rozvoj malého fotbalu v osmdesátých letech. Akcí, která upoutala pozornost, bylo vůbec první mezistátní utkání tehdejší ČSSR proti Itálii v září 1988 ve Stráži pod Ralskem.  Utkání skončilo výsledkem 4:4 (hrálo se na přírodní trávě, odveta v Itálii 0:1). Sestavu našeho týmu tvořili: Kvasničák, Stejskal, Čihák, Hrubý, Hruška, Janoško, Kočan, Nagy, Rozhon Martin ( C ), Sklenář, Stříž. Trenéry byli pánové Josef Konta a Slávek Kupka. Po vydání pravidel FIFA pro „Five-a-side Football“ v roce 1988 vyjádřil malý fotbal touhu po členství ve FIFA a mezinárodních soutěžích.

Po pádu komunistického režimu v roce 1989 se nejvyšším představitelem stalo nově zvolené vedení malého fotbalu v čele s Petrem Fouskem (později se stal také předsedou komise futsalu UEFA a členem komise futsalu FIFA), který vystřídal v předsednickém křesle Zdeňka Sluku. Nové vedení představilo nesmělou vizi, jejímž hlavním bodem byl vstup do struktur tehdejšího Českomoravského fotbalového svazu a také Československé fotbalové asociace. Toto přání se povedlo vyplnit v únoru 1991, kdy byl na valné hromadě Českomoravského fotbalového svazu přijat malý fotbal pod křídla ČMFS a byl oficiálně zakotven ve Stanovách ČMFS (předsedou byl tehdy František Chvalovský). Obdobně se tak stalo na Slovensku.

Na český malý fotbal tehdy dohlížel z pozice sekretáře fotbalového svazu Pavel Kouba. Následovaly důležité změny, jako byl počítačový registrační proces a evidence soutěží, tvorba legislativy (mj. byl schválen Statut malého fotbalu) atd. V roce 1992 se reprezentace pokoušela neúspěšně kvalifikovat na MS do Hong Kongu. Nicméně i tato neúspěšná kvalifikace velmi napomohla k dalšímu vývoji v našich zemích. Vznikem samostatné ČR v roce 1993 pokračuje malý fotbal již pod ČMFS. Vrcholným orgánem je komise malého fotbalu ČMFS, která se hlásí po vzoru fotbalu k programům FIFA a UEFA. Významným krokem je přechod z venkovních prostředí do sportovních hal na nejvyšších soutěžních úrovních od roku 1992. V roce 1993 je odehrán nultý ročník celostátní ligy, který je následován prvním oficiálním v sezóně 1993-1994 a tato soutěž se hraje dosud.

V roce 1994 byla prezentována nová koncepce rozvoje, s důrazem na silný reprezentační tým, stabilní strukturu soutěží, podporu regionálního futsalu, nárůst hráčské základny, vzdělávání trenérů, rozhodčích a tréninkový proces. Jsou realizována jednání po celé ČR se snahou unifikovat malé formy kopané. Podařilo se využít nezávisle existujících struktur amatérských soutěží v malých formách fotbalu jako zdroje pro rychlé získání mužstev do soutěží. Neúspěchem skončila jen jednání se Svazem sálového fotbalu o začlenění sálového fotbalu do struktur ČMFS (sloučení malé a sálové kopané). Letité úsilí a následný vzestup přivedlo český futsal FIFA do první desítky ve světě i v Evropě. Reprezentace se od roku 2001 probojovala na všechny evropské šampionáty a dvakrát na MS. Permanentně pokračují další reformy a programy (rozšíření play-off, futsal stabilně v TV aj.), postavené na divácké, mediální a marketingové přitažlivosti tohoto sportu.

Obdobně jako na mezinárodním poli, dochází i u nás ke střetům a sporům futsalu FIFA se sálovým fotbalem. Řada hráčů hrála obě tato sportovní odvětví a docházelo k různým zákazům startu v konkurenčním odvětví. Nejznámějším je zřejmě spor o název – o slůvko „futsal“, který trval několik let a probíhal paralelně u soudu a u Úřadu průmyslového vlastnictví. Soud dospěl k verdiktu, že SSF má používat název pro své soutěže sálový fotbal-futsal a ČMFS má užívat označení futsal FIFA. Úřad průmyslového vlastnictví název „futsal“ po zaregistrování SSF vymazal po urgenci ČMFS. Další střety proběhly na půdě Českého olympijského výboru, kde SSF neuspěl s žádostí o vstup, protože ČMFS už je členem. Obdobně bylo s žádostí SSF o vstup do Českého svazu tělesné výchovy.